Zreštaurovaný L-39 Albatros: Klenot Košického múzea letectva

Tento historický klenot, starostlivo obnovený v Košiciach, poskytuje návštevníkom fascinujúci pohľad do minulosti leteckého umenia a techniky.

Príchod a začiatok nového života “Albíka”…

V roku 2019 sa L-39 Albatros dostal do Košíc, kde sa okamžite začali práce na jeho obnove. Proces obnovy nebol jednoduchý a vyžadoval si starostlivé stanovenie postupov a krokov potrebných na jeho opravu. Do tohto náročného projektu sa zapojili okrem samotných nadšencov múzea letectva aj študenti Leteckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach (TUKE), ktorí tak mali jedinečnú príležitosť získať cenné praktické skúsenosti.

Poškodenie lietadla pred opravou…

Pred začiatkom obnovy čelil Albatros výrazným poškodeniam. V roku 2017 zasiahla Záhorie silná veterná smršť, počas ktorej na lietadlo spadol strom. Tento incident spôsobil vážne škody na krídle a chvostových plochách lietadla vrátane motorovej časti. Odborníci a technici, spolu so študentmi TUKE, venovali nespočetné množstvo hodín obnoveniu pôvodného stavu Albatrosu vrátane presného nástreku. Ich práca nebola len technickou výzvou, ale aj významným príspevkom k zachovaniu slovenského leteckého dedičstva. Lietadlo je teraz vystavené v nádherných farbách bývalej úspešnej slovenskej akrobatickej skupiny Biele Albatrosy, čo dodáva jeho prezentácii špeciálny historický a vizuálny nádych.

Plne funkčný, ale uzemnený…

Aj keď je L-39 Albatros po oprave takmer plne funkčný jeho dni vo vzduchu sú už minulosťou. Technický život lietadla bol dolietaný a jeho technický rezurz skončil, čo znamená, že už nemôže vzlietnuť. Napriek tomu zostáva dôležitým exponátom pre návštevníkov Múzea letectva v Košiciach, ktorí majú teraz jedinečnú príležitosť vidieť tento zreštaurovaný Albatros na vlastné oči.

Foto: Manfréd Ťukot
Text: Boris Čierny, letectvosr.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *